100 milliárd forintos Gyármentő Likviditási Garanciaprogramot indít az MFB

Finanszírozás

2022-11-16

A Kormány döntésének megfelelően a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a háború, a kiszabott szankciók és az így kialakult energiaválság Magyarország gazdaságára gyakorolt hatásainak ellensúlyozása érdekében garanciaprogramot indít a nagyvállalatok és középvállalatok számára. A Gyármentő Likviditási Garanciaprogram célja, hogy a hitelezés élénkítésével segítse a termelő vállalatokat kapacitásaik megőrzésében és a munkahelyek megtartásában. A 100 milliárd forint keretösszegű program 2023. január elején indul.

A Gyármentő Likviditási Garanciaprogram keretében az MFB kezességet, illetve garanciát biztosít a minimum 50 főt foglalkoztató, legalább évi nettó 4 milliárd forint (10 millió euró) forgalmat elérő vállalkozásoknak. A garanciavállalás élénkíti a gazdaságot, hozzásegíti a gazdaság szereplőit stabilitásuk és munkavállalóik megőrzéséhez, likviditásuk folyamatos fenntartásához, a szállítók, alvállalkozók számláinak fizetéséhez.

A Gyármentő Likviditási Garanciaprogramot a hitelintézetek az általuk nyújtott szállítói költségeket finanszírozó forgóeszközhitel, folyószámlahitel, illetve a működést finanszírozó hitel biztosítékaként, vagy az ilyen típusú hitelek kiváltására nyújtott hitelhez, valamint az ezek visszafizetésének biztosítékaként a hitelintézet által vállalt kezességhez vagy garanciához vehetik igénybe. Az MFB kezesség- vagy garanciavállalásának mértéke a hitelintézet által nyújtott hitel vagy pénzkölcsön tőkeösszegének, illetve a hitelintézet által vállalt garancia vagy kezesség összegének legfeljebb 80%-a lehet, futamideje legfeljebb 5 év, összege maximum 20 milliárd forint.

Közlemény